Léto v bylinářství

je již tradiční, že v červnu končí jarní vegetace a začínají dozrávat plody. Každé jaro je jiné a tím i naše vlastní zásoby bylinek. Letos krásně kvetl petrklíč, plícník lékařský, černý bez, jitrocel, divizna, květ šípku, tužebník, dokvétá svízel.

Každá bylinka má svůj úkol, každá směs význam. Připravili jsme si sirupy, naložili oleje, masti.

Také v kuchyni to bylinkami voní. Usušené lístky dobromysli a šalvěje můžeme využít jako koření na pizzu, špagety. Natě petržele, celeru, libečku- do polévky, na brambory.

List koriandru s česnekem a olivovým olejem je příjemný k rybě, těstovinám. Na česnek určitě nezapomeňte. Vyloupejte a naložte o olivového oleje. Je potom jednoduché a rychlé použití.

Příprava domácího sýra s bylinkami nebo vlašským ořechem. Specialitka. A přitom tak jednoduché. 2 litry plnotučného mléka dáme vařit. Když dosáhne teplota 92 stupňů(teploměry se dají koupit). stáhneme a přidáme půl dcl. octu . Necháme asi půl hodiny bez míchání . Přes sítko a plátno přecedíme, sýr osolíme 1 lžičkou soli a přidáme buď bylinky(petrželka, druhy pepře, vlašský ořech), prostě, co máme rádi a lehce promícháme. Potom je nutné sýr ve formičce nebo plátýnku nechat odkapat, ztuhnout, vytvarovat. Nejlépe do druhého dne. Domácí chléb, domácí sýr, výhledy do přírody……